Podczas grillowania ważna jest także odpowiednia temperatura, podobnie jak jakość mięsa. Wyjaśnimy Ci jak optymalnie je wyregulować i na co jeszcze warto zwrócić uwagę.


Rozgrzej grill odpowiednio
Po prostu rozpalić grill i ułożyć na nim steki? W końcu dobry grill nie jest taki prosty. Aby uzyskać naprawdę dobre rezultaty, dobrze rozgrzej grill. Zalecamy, aby najpierw dobrze rozpalić węgle w kominie, następnie rozprowadzić je w grillu i odpowiednio podgrzać grill gazowy. Kluczowa jest pierwsza temperatura, w której stek „całuje” grill. Wiele grilli ma termometry wbudowane w pokrywę, które informują, kiedy zacząć.
Niskie temperatury od 90 do maksymalnie 120°C są idealne do powolnego gotowania mięsa. Przykładami są żeberka i wieprzowina. Idealna do kiełbasek lub ryb jest temperatura około 160-180°C, warzywa należy układać na grillu w temperaturze około 140-160°C. Steki natomiast smażymy na dużym ogniu (ok. 270 - 300°C). Dzięki temu uzyskasz mocny aromat grilla i piękne wzory grilla (marki)
Czy masz to, czego potrzeba, aby zostać profesjonalistą w grillowaniu? Być może słyszałeś, że niektóre steki specjalizują się obecnie w podgrzewaniu delikatnych mięs do ekstremalnych temperatur przekraczających 800 stopni przez bardzo krótkie okresy czasu. Tę sztuczkę możesz wykonać w domu tylko wtedy, gdy Twój grill ma strefę SizzleZone, czyli strefę podczerwieni. Tłuszcz kapiący na węgle w tak wysokiej temperaturze może powodować niebezpieczne zaostrzenia, dlatego należy zachować ostrożność podczas obchodzenia się z tłustymi mięsami. Należy całkowicie unikać marynowanego mięsa. Ponadto akryloamidy, które są uważane za potencjalnie rakotwórcze, mogą tworzyć się w bardzo wysokich temperaturach. Dlatego wysokie temperatury, przy których do źródła ciepła kapie dużo tłuszczu i spala się tylko przez krótki czas.

Jak określić temperaturę grilla?
Nie każdy grill ma termometr wbudowany w pokrywę. Ponadto nie każdy termometr na pokrywie niezawodnie pokazuje dokładną temperaturę. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu można określić temperaturę grilla ze względną dokładnością. Trzymaj rękę 10-12 cm nad rusztem i policz, ile sekund możesz z łatwością wytrzymać ciepło:

Jak czyścić maty grillowe?
Oczywiście za pomocą tego testu temperaturę można określić jedynie z grubsza. Trzeba też uważać, żeby się nie poparzyć! Termometr do grilla jest znacznie bezpieczniejszy i dokładniejszy. Dzięki cyfrowemu termometrowi do grilla możesz dokładnie określić temperaturę rdzenia grillowanej potrawy. Dzięki temu rozkoszowanie się mięsem na poziomie restauracji jest możliwe również w domu bez żadnych szczególnych problemów.
Każdy kawałek mięsa jest wyjątkowy. Niektóre steki są krojone grubiej niż inne, niektóre chude, inne marmurkowe. Zatem czasy, które znajdziesz w niektórych książkach o grillowaniu, to jedynie przybliżone wskazówki. 

Grillowanie bezpośrednie czy pośrednie – co to jest?
Co kryje się za tymi terminami? Podczas grillowania kładziesz żywność do grillowania bezpośrednio na gorącym węglu drzewnym – tak jak to znasz z klasycznego grilla. Ta metoda jest szczególnie przydatna, jeśli chcesz smażyć steki lub ryby. Na grillu można również grillować warzywa takie jak cukinia i grillowane pomidory. Jeśli chcesz grillować grubsze kawałki mięsa, takie jak udka lub żeberka z kurczaka, lepsze będzie ogrzewanie pośrednie. Umieść żywność do grillowania w pobliżu źródła ciepła. Gotuje się wolniej i nie przypala się. W przypadku grillowania pośredniego pokrywę grilla należy zamknąć. Cyrkulacja gorącego powietrza sprawi, że mięso będzie delikatnie i równomiernie ugotowane.

Połączenie dwóch metod gotowania - tak działa gotowanie odwrotne
Prawdziwi mistrzowie grillowania lubią eksperymentować z temperaturą podczas grillowania. Tak zwane gotowanie odwrócone łączy w sobie zalety grillowania pośredniego i bezpośredniego. Najpierw potrawy na grillu są starannie gotowane na małym ogniu, a następnie ponownie smażone, bardzo gorąco i szybko. Gotowanie odwrotne jest idealne podczas gotowania całego kurczaka, pieczeni, a nawet grubych steków. Jeśli chcesz spędzić cały dzień w ogrodzie i zaprosić Cię na pierwszorzędnego grilla, ta metoda gotowania jest idealna. Umieść żywność przeznaczoną do grillowania w strefie grillowania pośredniego i grilluj bardzo ostrożnie, aż temperatura rdzenia spadnie zaledwie o kilka stopni poniżej żądanej wartości. Teraz umieść mięso w bezpośredniej strefie i smaż na dużym ogniu, aż utworzy się pożądana skórka. Trudno wyobrazić sobie większą przyjemność z grillowania!
Przełączając pomiędzy grillowaniem pośrednim i bezpośrednim, należy dobrze wykorzystać wolną przestrzeń na grillu: na przykład, podczas gdy pieczeń gotuje się w ciszy i spokoju, można wykorzystać bezpośrednie ciepło grilla do pieczenia warzyw, które można wykorzystać . w pysznej sałatce z pieczonych warzyw.